NEW MUSEUM OF FINE ARTS, HOUSTON GLASSELL SCHOOL OF ART WILL OPEN MAY 2018

November 14, 2017

Houston, TX – November 14, 2017 – The new Glassell School of Art building at the Museum of Fine Arts, Houston is reaching the end of construction and is due to open May 2018. The new ‘L’ shaped Glassell school, designed by Steven Holl Architects, is the first phase of the museum's newly reimagined Susan and Fayez S. Sarofim Campus, also designed by Steven Holl Architects.

The school creates space for the Brown Foundation, Inc. Plaza, and extension of the 1986 Cullen Sculpture Garden designed by Isamu Noguci; the BBVA Compass Roof Garden above; and below-grade parking below. Inside the school will house naturally-lit spaces for a mix of children and adult students to gatheri and learn, including a ground-level cafe overlooking the plaza, an Education Court, offices, a forum that opens onto a 75-seat auditorium, and over thirty studios for junior school and core program.

While speaking about the larger transformation of the museum's campus, MFAH Director Gary Tinterow said: “It is fitting that the public’s first experience of the Museum’s transformed campus will be a new public plaza and Glassell School of Art, given that the Museum itself was founded as a kind of art school without walls, in 1900. With the school’s walkable rooftop terrace and amphitheater, and the plaza’s generous outdoor spaces—including the magnificent new Anish Kapoor Cloud Column and our iconic Eduardo Chillida sculpture, Song of Strength—the plaza and the school will be the public gateway to the entire Sarofim Campus.”

The 85,000-square-foot building is constructed from alternating precast concrete panels and custom cut glass panes. At the structure's maximum height of three-levels, the roof garden will provide dramatic views of the MFAH campus and Houston. The roof garden will be publically assesible by a gently inclined path that rises from the base at the plaza along one of the building's wings.

“Our building for the Glassell School of Art is a key part of the overall strategy to shape the public spaces for the entire campus,” said Steven Holl. “The alternating concrete and glass panels create a porosity between indoors and out, and the gathering spaces, including the building’s walkable, sloping roof, provide a civic experience for students and the public alike, with a spectacular view of the neighborhood and city skyline.”

Future phases include the Nancy and Rich Kinder Buiding for modern and contempoary art by Steven Holl Architects (2020); the Sarah Campbell Blaffer Foudnation Center for Conservation by Lake|Flato Architects (2018); and a landscape plan by Deborah Nevins & Associates  in collaboration wih Nevins Benito Landscape Architecture, D.P.C.(2020). Construction delays are a result of extreme flooding during Hurricane Harvey in late August 2017. 

VIEW PROJECT

PRESS CONTACT +


Julia van den Hout | Original Copy
julia@originalcopy-nyc.com 
T. +1.718.368.8543