INSTITUTE FOR CONTEMPORARY ART AT VCU OPENS TO THE PUBLIC ON APRIL 21

April 13, 2018

On April 21, 2018, the Institute for Contemporary Art (ICA) at Virginia Commonwealth University (VCU) will open to the public. The ICA will debut with its inaugural exhibition, Declaration, an exploration of contemporary art’s power to respond to pressing social issues through the voices of 34 emerging and established artists from Richmond and around the globe. The ICA is Richmond, VA’s first art institution dedicated exclusively to exhibiting contemporary art and will be a significant cultural resource for Richmond and VCU, in direct dialogue with the VCU School of the Arts, the #1-ranked public school of art and design in the U.S.

Located at the historic intersection of Richmond’s Belvidere and Broad streets, the ICA’s striking new building, the Markel Center, anchors one of the city’s busiest gateways. With dual entrances opening to the city’s arts district on one side and VCU’s Monroe Park campus on the other, the ICA provides a venue for connection between the two vibrant communities. Activating the 41,000 square feet of flexible space, including an inviting 33-foot-high central forum, the ICA will feature a dynamic slate of changing exhibitions, performances, films, and interdisciplinary programs. Envisioned as a forum for collaboration and conversation, the ICA will serve as an incubator for innovation, piloting curatorial and educational programs. Its fluid spaces are designed to support the diverse practices characteristic of the art of today, mirroring VCU’s collaborative approach and supporting the varied needs of contemporary art and audiences.

The open design of the ICA features dynamic exhibition and programming spaces that can support widely varied forms of contemporary art. The glass walls and windows create continuity between the interior and exterior spaces of the building. On the first floor, a 4,000-square-foot gallery, café, bar, and concept shop radiate from the ICA’s central forum and frame an outdoor garden. The “Thinking Field” garden will be used for social gatherings and public programs. The first floor also features a state-of-the-art, 240-seat auditorium for film screenings, performances, lectures, and other programs. The second floor includes two forking galleries and an adaptable “learning lab” for interactive engagement. It also includes a publicly accessible terrace, featuring one of four green roofs. The third floor features a gallery with soaring, 33-foot-high walls and houses one of the administrative suites and the boardroom. Additional staff offices are located in the building’s lower level, which also includes a lobby for visitors, art storage and preparation facilities, a fabrication workshop, a green room, the catering kitchen, and general storage.

“We designed the ICA to be a flexible, forward-looking instrument that will both illuminate and serve as a catalyst for the transformative possibilities of contemporary art,” said Steven Holl. “Like many contemporary artists working today, the ICA’s design does not draw distinctions between the visual and performing arts. The fluidity of the design allows for experimentation and will encourage new ways to display and present art that will capitalize on the ingenuity and creativity apparent throughout the VCU campus.”

In keeping with VCU’s master sustainability plan, the ICA’s design incorporates state-of-the-art technologies and environmentally conscious design elements and makes use of numerous natural resources. The pre-weathered, satin-finish zinc exterior of the Markel Center, which houses the ICA, includes interspersed clear- and translucent-glass walls and skylights that infuse the building with natural light and lessen reliance on nonrenewable energy. Geothermal wells provide heating and cooling energy for the building, and four green roofs absorb storm water, offset carbon emissions, and maximize insulation. Native plantings include wood oats, little bluestem, Pennsylvania sedge, and goldenrod. Building materials include Virginia bluestone and custom glass cavity walls, designed to exhaust heat in the summer and harness it in the winter. The project is designed to meet LEED Gold Certification standards.

VIEW PROJECT

PRESS CONTACT +


Julia van den Hout | Original Copy
julia@originalcopy-nyc.com 
T. +1.718.368.8543