UPDATE: STEVEN HOLL ARCHITECTS' CULTURAL AND HEALTH CENTER BUILDINGS IN SHANGHAI TOP OUT AHEAD OF SPRING FESTIVAL

January 23, 2020








Shanghai, January 23, 2020 - Designed in 2016, the Shanghai Cofco Cultural and Health Center has topped out. The project aims at being a social condenser, fostering community among the residents of the surrounding new housing blocks with a public space and park along an existing canal. While the adjacent housing blocks are repetitive, here the architecture is of spatial energy and openness, inviting the whole community in for recreational and cultural programs. The project is expected to be completed in Fall 2020. 

Shaping a central public space, the Health Center and Cultural Center are exoskeletal concrete construction. Subtractive cuts in the concrete structure carry on the space shaping architectural language. 

The landscape and two new public buildings are merged by the concept of "clocks and clouds." The landscape is organized in large, clocklike circles forming a central public space, and the buildings are cloudlike in their porosity and openness. The Cultural Center hovers over a transparent glass base that exposes a cafe and game and recreation rooms. A curved ramp, climbing gently up to the second floor, creates a continuous experience of overlooking. 

The Health Center is also shaped by the curves of the landscape. Both buildings have green sedum roofs, which merges them further with the landscape when seen from the surrounding apartment buildings. A quarter-circle pool and fountain reflect the building's central space and provide rainwater recylcing. 


VIEW PROJECT

PRESS CONTACT +


Julia van den Hout | Original Copy
julia@originalcopy-nyc.com 
T. +1 347-240-1878