ENTRANCE PRECINCT MASTERPLAN, UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN

Dublin, Ireland 2018

中文

DESCRIPTION +


PROGRAM: masterplan
CLIENT: University College Dublin STATUS: in design

Selected as first place for the University College Dublin's Future Campus Competition, our design for the Entrance Precinct Masterplan and Creative Centre for Design focus on Place and Space, the notion that Architecture arises not out of a vocabulary imported from elsewhere, but from this special Place and culture, projected toward the future with original, inspiring Spaces for the highest level of education for generations to come. The Entrance Precinct Masterplan is designed with five concepts in mind:

Seven Quadrangles of open, green space

"H"-Plan Circulation of covered walkways, that double as near-net zero infrastructure

Campus Porosity and Social Space through portal pass-thorughs and amenity programs

History Connected relation to historic houses, gardens, specimen trees and woods

Flexible Phasing + Use by vertical Forums connecting all levles as 'social condensers'

The Masterplan draws on the best global Campus precedents and shapes them for UCD’s beautiful landscape, and for flexible building use and phasing. Our big placemaking ideas focus on creating a sense of arrival, forming new Quads and Districts with clear circulation and connectivity between them.

Seven Quadrangles of open, green space are shaped by linear buildings optimized for daylight and linked by an H-Plan circulation route. The circulation route extends the original covered walkways and doubles as the near-net zero infrastructure system. Campus porosity and social space are created through multiple portals that allow free movement between Quadrangles and amenity programs, which are located throughout for gathering. Forums center each building and permit flexibility in organizing wet research, dry research, and teaching spaces in any combination desired in the future.

After studying the impressive historic features and woodlands of the Campus, we shaped the Quadrangles to provide heightened presence to these existing features. The Quads are organized into legible Districts: an Arrival and Welcome District with the new CCD and conference centre, a core Academic District for teaching and research, and an Innovation and Outreach District, each one adjacent to similar existing programs. The landscape spaces are animated by water retention ponds, rain and wind-protected seating areas and the preserved remarkable specimen trees.

CREDITS+

  • architect
    • – Steven Holl Architects
    • Steven Holl ( design architect, principal )
    • Chris McVoy ( partner in charge )
    • Filipe Taboada ( project architect, associate )
    • Ruoyu Wei ( project architect )
    • Alessandra Catherine Calaguire, Michael Haddy, Seo Hee Lee, Jacobo Mingorance Arranz (project team)
  • associate architect
    • – Kavanagh Tuite Architects
    • Brian Kavanagh ( principal in charge )
    • Fergal Ryan (project team)
  • structural engineer
    • – Arup
  • landscape architect / urban designer
    • – HarrisonStevens
  • climate engineer
    • – Transsolar
  • analyst
    • – Brightspot Strategy

BACK