MAGGIE'S CENTRE BARTS

London, United Kingdom, November 2011 - 2016
PROGRAM: Center for practical, social and emotional support for people with cancer
CLIENT: Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust (Maggie's)
SIZE: 3,260 sq ft
STATUS: construction phase
The site in the center of London is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London.

While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.

The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is perforated bamboo and the outer layer is matte white glass with colored glass fragments recalling “neume notation” of Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.' It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand.

The three story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in perforated bamboo. The glass facade geometry, like a musical “staff” is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entry. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church.

The building tops out in a public roof garden with flowering trees open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc. The interior character of this building will be shaped by colored light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the colored lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.

About Maggie's
Maggie’s provides free practical, emotional and social support for people with cancer and their families and friends. Built in the grounds of NHS hospitals, their Centres are warm and encouraging places, with professional staff on have to offer the support you need to find your way through cancer

About the Maggie's Podcast
The Maggie’s Podcast is an audio series about what it means to live well with cancer. A cast of celebrities, experts and visitors to Maggie’s unique cancer caring Centres will give voice to stories of strength, support and surprise. Listen below or on the Maggie's website.
MAGGIE'S CENTRE BARTS MAGGIE'S CENTRE BARTS MAGGIE'S CENTRE BARTS MAGGIE'S CENTRE BARTS
MAGGIE'S CENTRE BARTS MAGGIE'S CENTRE BARTS

CREDITS

  • architect
    • – Steven Holl Architects
      • Steven Holl, Chris McVoy, Dominik Sigg (design architects)
      • Bell Ying Yi Cai, Gemma Gene, Martin Kropac, Christina Yessios (project team)
  • landscape architect
    • – Bradley Hole-Schoenaich
  • associate architects
    • – JM Architects
  • engineer
    • – Arup
  • historic building advisor
    • – Donald Insall Associates
  • lighting consultant
    • – L'Observatoire International
  • CDM Coordinator
    • – Floor Projects LLP
  • code consultant
    • – Butler & Young
  • planning advisor
    • – DP9
  • cost estimator
    • – Gardiner & Theobald
  • construction manager
    • – Sir Robert McAlpine
  • archeology
    • – MOLA
  • glass consultant
    • – Arup
Press Contact

Original Copy
t + 1 718 386-8643
press@stevenholl.com