NANJING SIFANG ART MUSEUM

Nanjing, Jiangsu, China, 2003 - Nov 2, 2013
PROGRAM: museum complex with galleries, tea room, bookstore, and a curator's residence
CLIENT: Nanjing Foshou Lake Architecture and Art Developments Ltd
SIZE: 30,000 sq ft
STATUS: completed
The new museum is sited at the gateway to the Contemporary International Practical Exhibition of Architecture in the lush green landscape of the Pearl Spring near Nanjing, China. The museum explores the shifting viewpoints, layers of space, expanses of mist and water, which characterize the deep alternating spatial mysteries of the composition of Chinese painting. The museum is formed by a "field" of parallel perspective spaces and garden walls in black bamboo-formed concrete over which a light "figure" hovers. The straight passages on the ground level gradually turn into the winding passage of the figure above. The upper gallery, suspended high in the air, unwraps in a clockwise turning sequence and culminates at “in-position” viewing of the city of Nanjing in the distance. This visual axis creates a linkage back to the great Ming Dynasty capital city.
NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM NANJING SIFANG ART MUSEUM

CREDITS

  • architect
    • – Steven Holl Architects
      • Steven Holl, Li Hu (design architect)
      • Li Hu (partner in charge)
      • Hideki Hirahara (associate-in-charge)
      • Clark Manning, Daijiro Nakayama (project architect)
      • Joseph Kan, JongSeo Lee, Pei Shyun Lee, Tz-Li Lin, Richard Liu, Sarah Nichols (project team)
    • – Architectural Design Institute, Nanjing University
  • structural consultant
    • – Guy Nordenson and Associates
  • lighting design
    • – L'Observatoire International
Press Contact

Original Copy
t + 1 718 386-8643
press@stevenholl.com
Link to External URL