SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER

Shanghai, China, 2016 - 2018
PROGRAM: Health Center: health education area, pharmacy, consultation rooms, exam rooms, physical therapy room, ultrasound / xray rooms, nursery, admin & doctors lounges | Cultural Center: exhibition area, table game area, cafe, library, gym, community & youth activity areas
SIZE: 80,944 sf
STATUS: design development
The new Shanghai Cofco Cultural and Health Center aims at being a “social condenser,” bringing the community of the surrounding new housing blocks together in a public space and park along an existing canal. While the housing blocks are repetitive and extensive, here the architecture is of spatial energy and openness, inviting the whole community in for recreational & cultural programs while health needs are provided by the integral health building.

The landscape and two new public buildings are merged by the concept of “Clouds & Time”. While the landscape is organized in large clock-like circles forming a central public space, the buildings are cloud-like in their porosity and openness. The Cultural Center, built out of white concrete, hovers over a transparent glass base which exposes the café, game and recreation rooms. A curved ramp, climbing gently up to the second floor creates a continuous overlooking experience.

The Health Center, also made of white concrete, is shaped by the curves of the landscape, developing a strong relationship between its “cloud-like” parts and the whole of the landscape. Both buildings have green sedum roofs merging further with the landscape when seen from above and in the surrounding apartment buildings.

The quarter circle pool and fountain reflects the building's central space and provides rainwater recycling. The buildings, which are geothermally cooled, aim to be “LEED platinum.”
SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER SHANGHAI COFCO CULTURAL & HEALTH CENTER

CREDITS

  • architect
    • – Steven Holl Architects
      • Steven Holl (design architect, principal)
      • Roberto Bannura (project director)
      • Noah Yaffe (partner in charge)
      • Xi Chen (project architect)
      • Wenying Sun, Ruoyu Wei, Dimitra Tsachrelia, Okki Berendschot, Pu Yun, Elise Riley, Lydia Liu, Tsung-Yen Hsieh, Michael Haddy, Yi Ren, Xu Zhang (project team)
  • associate architects
    • – East China Architectural Design & Research Institute
  • structural engineer
    • – East China Architectural Design & Research Institute
  • mechanical engineer
    • – East China Architectural Design & Research Institute
Press Contact

Original Copy
t + 1 718 386-8643
press@stevenholl.com