WHITNEY WATER PURIFICATION FACILITY AND PARK

United States 2005

English

DESCRIPTION +


功能: water treatment facility and public park
业主: Regional Water Authority
    规模 140,000 sq ft
阶段: complete


The overall design of the park is comprised of six sectors, analogs of the six processes of water treatment in the new underground facility below. The park's "micro to macro" reinterpretation results in the unexpected, challenging conventional material spatial configuration. For example, in a field of wild mosses which corresponds to the ozonation bubbling, there are “bubble” skylight lenses which bring light to the plant loft below. In the zone corresponding to rapid mixing and high turbulence, agitated grass mounds are penetrated by little streams. Hints of the plant below rise up in stainless steel "slices." The administration building is formed as a stainless steel sliver rising like liquid from below. This building orients the public education entrance and is flanked by access ways on both sides.

AWARDS+


  • 2007 AIA/COTE TOP TEN GREEN PROJECT
  • 2005 AIA NY HONOR AWARD
  • 2001 VAN ALEN INSTITUTE INTERNATIONAL PROJECTS IN PUBLIC ARCHITECTURE

CREDITS+

  • architect
    • – Steven Holl Architects
    • Steven Holl ( design architect )
    • Chris McVoy ( design architect )
    • Chris McVoy ( partner in charge )
    • Anderson Lee ( associate in charge )
    • Urs Vogt ( associate in charge )
    • Arnault Biou ( project architect )
    • Annette Goderbauer ( project architect )
    • Justin Korhammer, Linda Lee, Rong-hui Lin, Susi Sanchez, Urs Vogt (project team)
  • engineer
    • – CH2MHill
      – Tighe & Bond Consulting Engineers
  • lighting consultant
    • – Renfro Design Group
  • code consultant
    • – Rolf Jensen & Assoc.
  • landscape architect
    • – Michael Van Valkenburgh and Associates
  • site sustainability consultant
    • – Bioengineering Group

BACK